Casa cu chilii (29)

Despre firesc

traseul-e2809c300-de-scarie2809d-slanic-moldova-700x325

Firescul meu  nu este același cu firescul tău, așa cum firescul tatălui nostru, oricât ne-am străduit noi, copiii, să-l copiem, n-a fost același cu al nostru… Am găsit o fotografie pe google (http://www.i-tour.ro/slanic-moldova-si-imprejurimile/) în care să se vade puțin din pădurea din spatele casei, pădure care urcă spre vârful Pufu. Nu e o pădure în care să te rătăcești, căci în-susul și în-josul îți întăresc sentimentul că vei ști în orice clipă să te întorci, dar este o pădure greu de cucerit. După câteva sute de metri, apropierea sălbăticiei îți dă fiori și doar cine cunoaște pe deplin zgomotele pădurii are tăria să continue urcușul. Din punctul acesta, noi doi, copii fiind, o luam la goană înapoi, fiindcă o trosnitură sau un fâșâit suspect ne băga spaima în oase, o goană pe care n-o puteam controla, fiindcă și alergatul la vale, pe covorul de frunze moarte, foarte lunecos, în care piciorul ți se afundă până la gleznă, e o încercare, și ajungeam în spatele casei, asudați, venind ca de pe un topogan, cu pantalonii rupți la spate. Ne propteam în alunul din dreptul bucătăriei și de-abia de aici, totul reintra în normal și, evident, redevenea firesc. Firescul nostru.

Puțin din firescul tatălui nostru, a împrumutat, însă, mama… Învățase să urce suplu, mai departe decât noi, deși incursiunile ei în pădure se limitau strict la căutarea ghebelor, după ploaie… firescul mamei.

Tata ajungea până în vârful Pufu. Acolo, de unde, în copilăria lui, se vedea Bacăul… Puțini se încumetă să urce până acolo neînarmați. Tata urca. Zilnic. Cu mâinile goale. Era aproape o taină, dar era firescul lui…

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s